Catalan English French Spanish

Cercador

Escola verda

L’Institut Cal·lípolis va rebre el distintiu d'Escola Verda de la Generalitat de Catalunya en el marc de la VIII Trobada Escoles Verdes el 3 de novembre de 2009. Aquest distintiu comporta un compromís per part del centre de fomentar i promoure la seva participació en projectes locals de millora ambiental.

En aquest marc, al centre es plantegen cada curs escolar un seguit d'activitats que prioritzen l'educació ambiental (xerrades, conferències, exposicions i activitats de grup entre d’altres).

 

Aquestes activitats pretenen fomentar la participació i cooperació de la comunitat educativa (professors, alumnes i personal d’administració i servei)  en la recerca d'actituds individuals i col·lectives que afavoreixin un comportament responsable vers el medi ambient.

Els objectius previstos per al curs 2016-2017 són:

 1. Descobrir l’entorn natural de l’Institut Cal·lípolis amb la creació d’un itinerari botànic de les espècies arbrades més representatives del Complex Educatiu.
 2. Difondre els treballs que duen a terme entitats sense ànim de lucre que treballen en l'àmbit humanitari i col·laborar amb elles.
 3. Iniciar una campanya per a la defensa de la mobilitat sostenible. 

                                                                     

ESCOLA VERDA CURS 2009-2010

Els objectius per aquest curs han estat:

 

1.Millorar i avançar en la recollida selectiva

 • Millorar i informar del correcte ús dels diferents contenidors per la recollida selectiva dels residus assimilables als urbans.
 • Seguiment de la recollida selectiva dels residus dels laboratoris i tallers.
 

2. Incrementar la sensibilització de la comunitat educativa cap a la problemàtica mediambiental a través de les II Jornades de sensibilització ambiental, dedicades al canvi climàtic.

Activitats:

 

 • Abril:
  II Concurs de fotografia ambiental
  : l'aigua i el canvi climàtic a casa nostra.

 • Maig:

Xerrada a càrrec de Daniel Jimenez, divulgador científic: Bevem la mateixa aigua que els dinosaures.

Xerrada a càrrec de Francesc Mauri, meteoròleg: El canvi climàtic: què hi podem fer.

Exposició al hall de l’institut:  La nova cultura de l'aigua. Serveis de Medi Ambient, Diputació de Barcelona.

- Creació del punt d'informació de recollida selectiva al vestíbul de l’institut: destinat  està destinat a la difusió interna del Programa d'Escoles Verdes al centre, i a divulgar continguts de caire ambiental. Pretén ser un espai de difusió però també de reflexió i sensibilització ambiental i social.

ESCOLA VERDA CURS 2010-2011

Aquest curs hem volgut reflexionar sobre un dels problemes mediambientals més greus que estem patint: la POBRESA. Un 40% de la població mundial es troba al llindar de la pobresa i una cinquena part en una situació tan extrema que amenaça la seva pròpia supervivència

 

El clima té una influència  directa sobre les malalties infeccioses transmeses per l’aigua i els èssers vius portadors de l’agent infecciós (còlera, malària, dengue i la leishmaniosis entre d’altres) afectant a la seva incidència i a la seva distribució geogràfica.  Indirectament el clima afecta a l’estat de nutrició de la població doncs repercuteix en la producció d’aliments i en les condicions  higièniques de l’aigua per al consum humà. Els riscos de la salut derivats del canvi climàtic es concentren  en les poblacions més pobres del planeta, on la malnutrició i les malalties infeccioses són les responsables  de milions de malalties infeccioses i mort a nivell global.

La lluita contra la pobresa, és sens dubte el millor repte que afronta la humanitat en aquest segle.

 

Activitats

 
 
Setmana del 22  de març al 1 d’abril.
 
 • Exposició: Les malalties de la pobresa. Medicos mundi
 

Malalties com la malària, la tuberculosi, la SIDA o el còlera causen milions de morts cada any i afecten, principalment, als països més pobres i amb menys recursos sanitaris. Les malalties de la pobresa presenta una anàlisi de l’estat de salut d’Angola i Moçambic i de les batalles encara pendents per aconseguir que el dret a la salut sigui una realitat per a tota la humanitat.

 • Conferència: Medicaments que no curen. Farmacèutics mundi

 

Setmana del 4 d’abril al 15 d’abril

 

 • Exposició:  Pobresa i Educació. Educació sense fronteres.
 

L’exposició pretén promoure la reflexió sobre la relació entre l’educació i l’eradicació de la pobresa, a partir de la presentació i anàlisi dels Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni (principalment l’objectiu 1: Eradicació de la pobresa extrema i la fam i objectiu 2: Aconseguir l’ensenyament primari universal), fent èmfasi en els avenços i retrocessos i en els reptes que tenim per tal d’aconseguir el seu compliment

 

 • Conferència: Educació, desenvolupament i pobresa, a càrrec d’ Arcadi Oliveres.
 

Arcadi Oliveres és president de Justícia i Pau i membre del Consell Assessor d'ATTAC, és doctor en Ciències Econòmiques i professor d'Economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Expert en relacions nord-sud, comerç internacional, deute extern i economia de defensa, imparteix també nombroses classes de màsters i postgraus en cooperació i desenvolupament. Col•labora habitualment en diferents moviments socials i cristians i en diverses publicacions solidàries, i participa en nombroses taules rodones i conferències sobre relacions nord-sud i desarmament.

ESCOLA VERDA CURS 2011-2012

Aquest curs escolar la comissió, alumnes i professors del projecte d’Escoles Verdes ha estat treballant el problema del Malbaratament d'aliments en contraposició al problema fonamental del proveïment d'aliments, greument compromès per una sèrie de factors, entre els quals la limitació dels recursos naturals respecte al nombre creixent d'habitants al món i l'escàs accés al menjar de les categories més pobres de la població. També hem volgut reflexionar sobre el fet de com un nombre creixent d’empreses multinacionals especulen amb el sector agroalimentari supeditant el dret de menjar al lucre econòmic.

 

Activitats

 

 1. Conferència: Justícia i Pau(dimarts 20  de desembre).
 2. Cinefòrum:Sang al mòbil. El telèfon mòbil s’ha convertit en una eina imprescindible en la nostra vida i la sel.lecció entre diferents models mai ha estat tan diversa. Però la producció de telèfons té una cara fosca, sanguinària. La part essencial dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils venen de les mines de l’Est de la RD del Congo, on hi ha un conflicte armat des de fa més de 10 anys.
 3. Conferència:Mercats de futurs i sobirania alimentària. Veterinaris sense fronteres (dijous 10 de maig).
 4. Exposició fotogràfica de l’ONG Xarxa Educativa Solidària. Del 12 al 20 d’abril. L’exposició ha estat guiada per Ricardo Redondo, professor de l’institut Cal·lípolis i membre de xarxes.
 5. Del 3 al 25 de maig: Escultures amb embolcalls alimentaris. Treball realitzat pels alumnes de CAI B. Planta baixa de l’edifici Cal·lípolis B.
                                                             
 6. Del 11 al 25 de maig. Exposició: Malbaratament alimentari i crisi alimentària. Treball realitzat pels alumnes de 1r. de Salut Ambiental. Planta baixa de l’edifici Cal·lípolis.

ESCOLA VERDA CURS 2012-2013

Aquest  curs escolar 2012- 2013, hem renovat el nostre compromís per continuar treballant juntament amb els nostres alumnes, un objectiu fonamental,  la recerca de coneixement com a base de la presa de decissions que contribuiexin a la millora de les societats i del medi ambient col·laborant amb projectes i institucions que tenen com objectiu la protecció del medi ambient i el compromís social.

 

ACTIVITATS                                 

 

 • Conferència “La salut i els pobles indígenes.Des de la seva experiència en la defensa del territori, de la seva identitat i autonomia, Maria Ovidia ens proposa alternatives en l’actual context de crisi global.
  • Lola Crespo, membre de l’Observatori ADPI ( observatori per l’autonomia i els drets dels pobles indígenes a Colòmbia) “Els pobles indígenes de Colòmbia, avui”
  • Maria Ovidia Palechor, lideressa del poble Yanakuna: La sanació del cos de les dones en relació amb la terra”.

    

 • Inspecció del riu Gaià. Projecte Rius. Els  alumnes de primer de Salut Ambiental han realitzat dos inspeccions al Riu Gaià, al tram de l’Albereda de Santes Creus.

 • Projecte Malbaratament alimentari, coordinat pels alumnes de 2n de Dietètica, amb la col·laboració d’alumnes d’Anatomia Patològica i CAI:
 

a.    Concurs de fotografia.

b.    Exposició i Lip-Dup: “Malbaratament alimentari” Alumnes de CAI i Dietètica


 

Conferencià: Què són els Bancs d’aliments?Per Antoni Garcia,  Banc dels Aliments de Reus

ESCOLA VERDA CURS 2013-2014

 

 • Inspecció del Riu Gaià. Projecte Riu . Els alumnes de primer de Salut Ambiental realitzen la tercera col·laboració amb el projecte rius.
 • Primera campanya de sensibilització i recollida d’oli usat a les nostres llars. Els alumnes del CFGM de Farmàcia i del CFGS de Salut Ambiental han realitzat un taller d’elaboració de sabó a partir de l’oli recollit..
 • Campanya d’ajuda als refugiats amb col·laboració amb ACNUR Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats.

Xerrada: Escoltem els Refugiats d’ACNUR, a través de l’experiència d’un refugiat i/o sol·licitant d'asil, coneixem la realitat dels refugiats que viuen a Catalunya, les circumstàncies que provoquen la fugida dels seus països d'origen, el fenomen de la immigració forçada i les conseqüències de la

vulneració dels Drets Humans.

EV1

Exposició : Ser Refugiat, on s’explica d’una forma visual i dinàmica les activitats que realitza l’ACNUR als camps de refugiats. Aquesta exposició va acompanyada de cartells elaborats pels alumnes del CFGM de Cures d’auxiliar

d’infermeria

ev2

Mercat i esmorzar solidari, per recaptar fons per a la campanya de Síria d’ACNUR. , sensibilitzar i promoure actituds compromeses en l’alumnat vers la greu situació que estan sofrint els refugiats arreu del món. Una de les activitats programades és un mercat i esmorzar solidari per recaptar diners per fer un donatiu a ACNUR, el qual els destinarà a la campanya de Síria. En aquesta activitat s’han recollit 490 euros.

EV3

 

EV4

 

ESCOLA VERDA CURS 2014-2015

El medi ambient  és un factor determinant de la salut  per exposicions a perills físics, químics o biològics que poden ser presents a l’aigua, l’aire i  el ,  és per això que  l’eix principal de les activitatsplantejades per al curs 2014-2015 han estat dirigides  a treballar la gestió de  l’aigua  tant des del punt de vista ambiental, com sanitari ,fent incidència en les malalties transmeses per l’aigua.

 

Activitats

 

Projecte Rius. IV Inspecció del riu Gaià.. Els alumnes del CFGS de Salut ambiental  enceten la quarta campanya d’inspecció del riu Gaià acompanyats pels alumnes de Dietètica.

                 

Un esmorzar per una joguinaCampanya de recollida de joguines per la plataforma de desnonaments del Vendrell. En aquesta activitat es van recollir més d’una centenar de  joguines i llibres a canvi d’un esmorzar que van preparar  professors voluntaris del nostre institut.  Les joguines  recollides, juntament amb les aportades per la Creu Roja  van  ser repartides  el dia de Reis,  entre els més petits de  la població del Vendrell i localitats veïnes.

L’aigua: cicle integral i malalties transmeses per l’aigua.  Els alumnes de Salut Ambiental. han treballat  i elaborats pòsters científics que tenien com objectiu  divulgar el cicle integral  de l’aigua i les malalties transmeses per l’aigua.

 

Segona campanya de recollida d’oli de cuinausat. S’han recollit de l’ordre de 50 litres d’oli, part del qual s’ha utilitzat per elaborar sabó pels alumnes de farmàcia i dietètica.

 

Campanya de recollida de pilesConcurs “ Apile XII”   Concurs de recollida de piles en centres educatius catalans. Aquesta campanya de foment de la recollida selectiva de piles i acumuladors ,ha estat  impulsada per la Generalitat a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) .  S’han recollit de l’ordre de 60 kg de piles.

Visita als túnels del Complex Educatiu. Activitat organitzada per recaptar fons per la campanya de lluita contra l’Ebola de l’organització Metges Sense Fronteres. Han participat la immensa majoria dels alumnes, professors  i personal administratiu de l’Institut Cal·lípolis. S’han recollit 502,50 euros.

Xerrada de l’ONG Metges Sense fronteres.  A càrrec de Mercé Roscaspana, que ha sigut coordinadora mèdica a Sierra Leona amb MSF en projecte Ebola.

 

Xerrada divulgativa del CPAN (El Centro Nacional de Física de Partículas, Astropartículas y Nuclear ).  La  búsqueda del  bosó de Higgs en el LHCl. A càrrec de Salvador Marti Garcia , actualment Investigador  de, l’Institut de Física Corpuscular,  depenent  del  Centre Superior d’investigacions Científiques  i de la Universitat de València. També va  treballar a Ginebra  en l’Organització Europea de Fisica Nuclear ( CERN ) , on és va descobrir una nova partícula, el Bosso de Higgs, que resol l’enigma de l’origen de la massa de les partícules fonamentals.

ESCOLA VERDA CURS 2015-2016

 

V Campanya Projecte Rius.

De nou els alumnes de primer de Salut Ambiental surten al Gaià per realitzar un estudi de la qualitat fisicoquímica i biològica del riu Gaià, al seu pas per Santes Creus .En aquesta jornada, tècnics de l’hort de la Sínia ens mostren, a més a més, la fauna aqüícola.

EV1516 1    

EV1516 1 2

EV1516 1 3

Segona campanya d’esmorzars solidaris: Cap infant sense joguines. Un esmorzar per una Joguina.. Campanya de recollida de joguines per la plataforma d’afectats per la hipoteca del Vendrell. Activitat promoguda per un alumne de CFGM de Cures Auxiliar d’Infermeria, que forma part d’aquesta plataforma. Es van recollir 90 joguines en molt bon estat i també joguines noves les quals van ser classificades i empaquetades pels alumnes de Farmàcia. A més de les joguines és van recollir 120 euros de la compra dels esmorzars, que es van destinar a la compra de joguines.

 

EV1516 4

 EV1516 5

L’Institut Cal·lípolis participa al Projecte Movember , organització benèfica compromesa en impulsar programes d’investigació centrats en el càncer de pròstata, càncer de testicles, salut mental i inactivitat física en els homes. Número de participants en la campanya 16 ( alumnes i professors/es ). Donatius recaptats: 261 euros.

Exposició : El bosc de Poblet

L’institut Cal·lípolis allotja l’exposició del Paratge Natural de Poblet: El Bosc de Poblet un espai que forma part de la xarxa d’espais protegits de la Generalitat de Catalunya, que es centra tant en aspectes del patrimoni natural com cultural del Bosc de Poblet. L’exposició consta de quatre plafons dedicats al patrimoni natural (flora, fauna, geologia i alzinar), tres sobre el patrimoni cultural (història, fonts i cases forestals) i la resta complementen la visió de l’espai i fan referència al paisatge, a la gestió de l’espai i al canvi climàtic.

EV1516 6

Una petita experiència “l’hort Vertical “ els alumnes del CFGS de Dietètica treballen els usos medicinals i l’aprofitament culinari de plantes aromàtiques de l’àrea mediterrània.

EV1516 7

 

EV1516 8

Alfred Rodríguez Picó ens parla del Canvi climàtic i el medi ambient, les variacions del clima en els darrers 1000 anys, el segle XX, evolució, contradiccions, què podem fer per millorar el medi ambient.

EV1516 9

 

 

 

Links Interès Professorat

 • 1
 • 2

Links Interès Alumnat

 • 1

Institut Cal·lípolis

calipolis
 
L’Institut Cal·lípolis és un centre públic específic de formació professional amb una àmplia oferta formativa de les famílies professionals
-  Sanitat
- Activitats físiques i esportives
- Imatge personal
- Ensenyaments esportius.

On estem ?

mapa
 
Està situat dins el Complex Educatiu de Tarragona, a uns 4 Km del centre de la ciutat, en l’autovia Salou-Tarragona.
 

Telèfons de contacte

telefons
 
Telèfon:
Horari d’hivern (d’octubre a maig):
Matí: de dilluns a divendres de 9/13h
Tarda: dimarts de 15/17h
 
Horari d’estiu (de juny a setembre):
Matí: de dilluns a divendres de 9/13h

Video presentació

 
XARXES SOCIALS
 
1457999661 facebook1457999675 twitter1457999846 youtube